TEKS WAWANCARA



PERTEMUAN 8

 

A.     KOMPETENSI DASAR

3.1  Memahami  kaidah  dalam  kegiatan wawancara,  dialog,  dan  diskusi  sesuai dengan tatakrama

4.1  Melakukan  wawancara,  dialog,  dan diskusi sesuai dengan tatakrama

 

B.     TUJUAN

Setelah membaca teks cerita pendek, siswa diharapkan dapat

1.      Mengidentifikasi  struktur  teks wawancara

 

C.      MATERI

TEKS WAWANCARA

Wawancara yaiku kegiatan dhialog  antarane pewawancara utawa wong sing golek  informasi  lan  narasumber.  Pewawancara yaiku pawongan  sing  golek informasi, dene narasumber yaiku wong sing dadi sumbere pitakonan. Narasumber kudu wong sing ngerti sakabehe informasi sing dibutuhake.

Tujuane  wawancara  yaiku  golek  warta,  informasi,  katrangan  ngenani sawenehe  bab  kanggo  kaperluan  tartamtu.  Tuladha,  wartawan  kang  lagi  golek warta, murid-murid kang oleh tugas nindakake paniliten, lan sapanunggalane. Teks  wawancara  yaiku  teks  sing  nggambarake  pacelathon  utawa  dhialog antarane pewawancara karo narasumber.

Sajroning nindakake wawancara ana bab-bab sing kudu digatekake, yaiku:

1.      Nemtokake tujuan wawancara.

2.      Nemtokake topik utawa tema sing arep ditakokake.

3.      Nyiapake  dhaftar  pitakonan  minangka  pedhoman  nalika  nindakake wawancara lelandhesan 5W+1H.

4.      Nganakake  pasetujon  karo  narasumber  kanggo  nemtokake  papan panggonan lan wektu wawancara.

5.      Nindakake wawancara  lelandhesan  dhaftar  pitakonan  kang  wis disiapake supaya nalika nindakake wawancara bisa runtut lan genep, supaya pitakonan ora ana sing kliwatan lan wawancara bisa tumata.

6.      Nulis bab-bab sing penting utawa ngrekam pacelathon.

7.      Nggunakake  unggah-ungguh  sing  apik  kanggo  ngajeni  marang narasumber.

 

 STRUKTUR TEKS WAWANCARA



v  Idhentifikasi

Ihentifikasi yaiku perangan utawa bagean teks sing nerangake titikan (ciri), barang, tandha, lan sapanunggalane.

v  Klasifikasi/dhefinisi

Klasifikasi yaiku  perangan utawa bagean teks  kang  mbagi utawa  milah  manut  jinise utawa klompoke.

v  Dheskripsi bagean

Dheskripi bagean yaiku  perangan  teks  sing  nerangake  gegambaran  sing  luwih rinci.

 

TULADHA TEKS WAWANCARA

 

HOME INDUSTRI KRIPIK GEDHANG AGUNG

 

Bocah-bocah  : Assalamualaikum . . .

Bu Ninik         : Wa’alaikum salam, mangga-mangga pinarak! Hayo..., oleh tugas apa saka sekolahan?

Bocah-bocah  : Punika lo Bu, kanca-kanca kepengin nyuwun informasi bab kripik pisang prodhuk panjenengan.

Sista                : Rumah prodhuksi punika dipunparingi nami punapa Bu?

Bu Ninik         : Dakjenengi "Lestari"  mbak, ben usaha iki bisa lestari terus.

Sista                : Sampun dangu ta Bu, panjenengan mbikak usaha punika?

Bu Ninik         : Ya wis suwe banget, wong wiwit aku isih cilik kok.

Sista                : Yuswa panjenengan sapunika pinten bu?

Bu Ninik         : 67 taun.

Sista                :  Kejawi  kripik  pisang  kripik  ingkang  dipunprodhuksi  punika  kripik

punapa kemawon?

Bu Ninik         : Kripik pohung, pisang, sukun, tela  wungu,  lan bothe.

Sista                : Kadospundi wiwitanipun kok bu Ninik ngedegaken usaha kripik

pisang punika?

Bu Ninik         :  Wiwitane aku mung mrodhuksi kripik pohung, sebabe wektu kuwi bahan bakune gampang. Nanging sawise kuwi sing dadi unggulan malih kripik gedhang utawa pisang. Sebabe ing dhaerah kene sing diunggulake tanduran pisang.

Desi                 : Taun pinten panjenengan wiwit prodhuksi kripik pisang punika?

Bu Ninik         : Taun 2000 mbak.

Desi                 : Kados pundi langkah-langkah pandamele kripik bu?

Bu Ninik         : Pisang dionceki, diumbah banjur diiris lan diumbah maneh nganti resik. Sawise kuwi dibumboni lan dikum watara 10 nganti 20 menit, banjur digoreng nganggo minyak panas.

Risky               : Punapa kemawon raos kripik pisang prodhuk panjenengan bu?

Bu Ninik         : Nganti seprene prodhuksine original, rasa asin, manis, pedhes, lan rasa bawang.

Sista                :  Kadospundi mula bukanipun kok kripik pisang  agung saged dados

panganan khas ing Lumajang bu?

Bu Ninik         : Daerah Lumajang akeh banget ngasilake gedhang agung.  Dening masyarakat gedhang mau diolah dadi kripik maneka warna rasane. Pranyata  prodhuk  mau  laris  banget  ing  pasaran,  nganti  kawentar tekan njaban kutha.

Sista                :  Punapa  wonten  variasi  raos  sanesipun  ingkang dipunrembakakaken?

Bu Ninik         :  Inisiatif  kanggo  ngembangake  variasi  rasa  wis  ana,  kayata:  rasa coklat, rasa keju, lan rasa balado. Variasi rasa mau wis tau dicoba, nanging kurang disenengi, lan ongkos prodhuksine larang.

Toni                : Pisang agung saged didamel punapa kemawon bu?

Bu Ninik         :  Pancen  wiwit  biyen  gedhang  agung  wis  dadi  prodhuk  unggulan, diolah dadi nagasari, sale,  gedhang goreng, gedhang godhog, lan digawe kripik.

Sista                : Kados pundi  pengemasanipun bu?

Bu Ninik         : Kanggo prodhuk olahan gedhang sing garing, pengemasane jaman biyen nganggo plastik dislomot geni saka lilin utawa ublik. Nanging saiki    jaman  saya  tambah  maju,  mula  pengemasan  wis  kanthi modern. Aku nggunakake teknologi mesin press. Saliyane iku uga ditambahi  merk  utawa  cap  ing  kemasane.  Senajan  biayane pengemasan larang.

Sista                : Kados pundi caranipun masaraken kripik pisang punika?

Bu Ninik         :  Biyen pemasaran bisa nganti Lamongan, Madura, lan sakupenge. Saiki konsumen kang teka ing mrene.  

Toni                : Biasanipun panjenengan pikantuk order saking pundi kemawon?

Bu Ninik       :  Paketan  Lebaran,  Paketan  Liburan,  Paketan  Tamu  saka  Pemda nalika  ana  tamu.  Kanggo tamu  sing  wis  pirsa  kualitas  lan  rasane kripik "Lestari" bisa mara dhewe.

Sista                : Kadospundi prodhuksi kripik pisang ing Lumajang?

Bu Ninik        :  Prodhuksi  kripik  gedhang  ing  Lumajang  saya  ngrembaka.  Jumlah pesenan   lan  prodhuksi  ora  sabandhing,  luwih  akeh  pesenane dibandhing prodhuksine.  Saiki wis  akeh  dhaerah-dhaerah  saliyane Lumajang kang mrodhuksi kripik, kayata Banyuwangi lan Malang.

Toni           : Bu,  kula  sakanca  ngaturaken  panuwun  ingkang  tanpa  upami, panjenengan sampun kersa nampi kanthi sae.

Bu Ninik         : Iya nak, padha-padha.

Bocah-bocah  : Kepareng nyuwun pamit, assalamualaikum

Bu Ninik         : Waalaikumsalam

 

GLADHEN

Kanggo mangerteni isine wacan, wangsulana pitakon ing ngisor iki!
1)  Bocah-bocah lagi nekani home industri apa?
2)  Apa jenenge rumah produksi sing lagi diparani?
3)  Apa sing dadi prodhuksi unggulane?
4)  Sapa sing duwe rumah produksi mau?
5)  Wiwit kapan bu Ninik mrodhuksi kripik gedhang?
6)  Kepriye bu Ninik anggone masarake kripik gedhang?
7)  Sapa wae sing dadi pelanggan kripik gedhang gaweane bu Ninik?
8)  Olahan kripik gedhang sing paling laris sing nganggo rasa apa? Geneya?
9)  Kepriye carane gawe kripik gedhang?
10)  Geneya kripik gedhang dadi unggulan ing kabupaten Lumajang?
 

Comments

Popular posts from this blog

TEKS CERKAK

TEKS CERKAK

TEKS RAGAM BASA LAN BASA RINENGGA